ГЕРБ разчита на съвестта на членовете и симпатизантите си, които събират подписи за регистрация на партията за вота.
Това стана ясно от думите на заместник-председателя на опозицията Цветан Цветанов по скандала с посписките на партиите.

Не бих могъл да гарантирам на 100%,
защото се дават указания към всички структури на партия ГЕРБ и това го прави всяка една партия, която участва в избори и от там техните симпатизанти и членове започват да събират подписи, така Цветанов отговори на въпрос как се събират подписи и как би гарантирал, че в подписката на ГЕРБ няма злоупотреби.

Партията събирала подписи лично от приятели и познати, стана ясно от думите на Цветанов, за да се гарантира истинността на подписката. По повод на това, че подписи, събирани за референдума за нова изборна система, попадат в партийните подписки, заместник-председателят на ГЕРБ поясни, че събраните от опозицията подписи са прошнуровани, окомплектовани и предадени на инициативния комитет. Нямаме възможност да събираме такъв архив, не е и необходимо, подчерта Цветанов. Според него има законова празнота. Той смята, че изходът е електронната регистрация.

По повод появилата се информация, че работодатели у нас проверяват служителите си дали са се включили в подписка на дадена партия, Цветан Цветанов коментира, че това е недопустимо. Това е нарушаване на съответните права на гражданите, категоричен е той.
По негови данни в много от случаите в малките места, където основен работодател е кметът, определени политически сили притискат хората за съответните списъци.
Цветан Цветанов призова медиите да са особено бдителни в ромските махали и в населените места, където господства ДПС.